Zorg aanvragen bij KinderThuisZorg Nederland
Het Primaire Proces
Het primaire proces omvat het geheel van zorg rondom het kind, van intake tot het uit zorg gaan. Het heet primair proces omdat dit het ‘primaire’ doel is van elke zorgorganisatie, het verlenen van zorg. Het primaire proces is het belangrijkste proces waarbij het draait om de persoon die de zorg gaat ontvangen. Het biedt duidelijkheid aan de medewerkers, aan het kind en ouders en aan u als hoofdbehandelaar.
Het primaire proces is opgedeeld in deelprocessen die op elkaar zijn afgestemd:
FASE 1: Aanmelding
FASE 2: De inventarisatie van de zorgvraag en hulpbehoefte
FASE 3: Het zorgplan
FASE 4: Uitvoeren van de zorg
FASE 5: Afsluiten van de zorg- en hulpbehoefte
Direct zorg aanmelden bij KinderThuisZorg?
Onze kinderverpleegkundige hebben alle kennis in huis
Zorg kwaliteit gewaarborgd
Contracten met alle zorgverzekeraars
FASE 1
De aanmelding bij KinderThuisZorg Nederland
In de meeste gevallen meldt het ziekenhuis; u als kinderarts, de kinderverpleegkundige of de transferverpleegkundige kinderen aan bij KinderThuisZorg. Tijdens de aanmelding maakt de coördinator zorg en planning en tevens kinderverpleegkundige een Digitaal Kinddossier (DKD) aan. Hierin worden de persoonsgegevens van het kind genoteerd en alle informatie met betrekking tot de zorg voor het kind zoals de overdracht uit het ziekenhuis, het medisch beleid wat u als kinderarts graag thuis vervolgd.
FASE 2
Het inventarisatiegesprek
In december 2020 is de Handreiking Indicatieproces Kindzorg (HIK) gepubliceerd door onze beroepsverenigingen V&VN Kinderverpleegkunde en Kinderverpleegkunde.nl.
Handreiking Indicatieproces Kindzorg (HIK) en de bijbehorende HIK Toolbox
In de extramurale setting werken we met veel professionals samen, om dit goed te coördineren moet er voor het kind/gezin een passend zorgplan worden opgesteld. De extramuraal werkende kinderverpleegkundige zal tijdens een inventarisatiegesprek de zorgvraag/hulpbehoefte van het kind/gezin in kaart brengen. Dit wordt gedaan volgens de beroepsnorm - waar door middel van de Handreiking Indicatie- proces Kindzorg (HIK) de zorg wordt geïnventariseerd en vastgelegd in het zorgplan. De HIK Toolbox bevat handvatten voor een praktische uitvoering van de HIK.
Warme overdracht
Om de overgang van ziekenhuis of andere instelling naar de eigen woon- en leefomgeving (en vice versa) van het kind zo soepel mogelijk te laten verlopen is het zeer wenselijk een warme overdracht te organiseren. Kind en ouders worden betrokken in dit proces en zijn aanwezig tijdens de warme overdracht. Dit betekent dat er persoonlijk contact is tussen:
- De kinderarts/medisch specialist/VS.
- Kinderverpleegkundige intramuraal.
- Kinderverpleegkundige extramuraal.
- Kind en ouders.
- Eventuele andere betrokken zorgprofessionals.
Het gaat om kennismaking en overdacht van de huidige situatie. Persoonlijk contact houdt in dat je elkaar spreekt, hetzij face-to face, hetzij via beeldbellen, zodat je elkaar direct verduide- lijkingsvragen kunt stellen.
FASE 3
Het zorgplan
Doel van een zorgplan
Een zorgplan is een dynamische set van afspraken van het kind en gezin en zorgverlener(s) over zorg en zelfmanagement. Deze afspraken zijn gebaseerd op de individuele doelen, behoeften en situatie van kind en gezin. Ze komen in gezamenlijke besluitvorming tot stand. Het zorgplan vormt de basis voor de te leveren zorg. Zorgverzekeraars stellen het werken met een zorgplan als kwaliteitseis.
Het opstellen van een zorgplan
De kinderverpleegkundige die het inventarisatiegesprek voert stelt het zorgplan op. Het zorgplan wordt opgesteld in het Digitaal Kinddossier volgens de tool ‘Zorgplan’ uit de ‘Toolbox-HIK’.
Maximale zelfredzaamheid
De ambitie van KinderThuisZorg is alle zieke kinderen meer zelfregie en zelfmanagement te geven, zodat zij minder/niet afhankelijk zijn van de zorg van een ander. Dit zorgt voor zelfstan- dige kinderen/volwassenen die op termijn minder/geen beroep meer hoeven te doen op de zorg. Wij willen overbodig zijn, want dat betekent dat kinderen en ouders het zelfstandig kunnen.
We werken daarom toe naar maximale zelfredzaamheid. Dat is maatwerk per casus. Een hulpmiddel ten aanzien van het bepalen of toewerken naar zelfredzaamheid is het zelfredzaamheidsmodel.
FASE 4
Uitvoeren van de zorg
Nadat de inzet van zorg is opgesteld en besproken, kan de zorg uitgevoerd worden. Elke kinderverpleegkundige werkt volgens protocollen en procedures die door de beroepsgroep zijn ontwikkeld. Over het algemeen wordt in het ziekenhuis en thuis dezelfde werk- wijze gevolgd. Toch zult u zien dat er kleine verschillen zijn in de wijze van aanpak die iedereen gebruikt. We werken bij KinderThuisZorg met de Landelijke Protocollen Kinderverpleegkundige Zorg: www.lpkz.nl/ afgeleid van de Vilans protocollen en kindgericht gemaakt.
De eisen waaraan de zorg moet worden voldaan
• De (kinder) verpleegkundige is bevoegd en bekwaam. Hij/zij is zelf verantwoordelijk voor zijn/haar bekwaamheid.
• De (kinder) verpleegkundige levert zorg volgens de doelen die zijn beschreven in het zorgplan.
• De (kinder) verpleegkundige levert de zorg op een veilige en verantwoorde wijze. Hiervoor kunnen tools ingezet worden. De tools die intra- en extramuraal beschikbaar zijn: Digitaal Kinddossier, Landelijke Kindprotocollen en het medicatiebeleid.
• De (kinder) verpleegkundige, die de zorg heeft uitgevoerd, rapporteert op de doelen van het zorgplan en overlegt transparant waar nodig met (andere) zorgprofessionals en u als kinderarts. Evalueren en monitoren van de zorg, hulpbehoefte en de inzet van zorg is een onderdeel van het verpleegkundig proces. Na elk zorgmoment volgt een evaluatie/reflectie op dat ingezette moment. Evaluatie en bijsturing van het gewenste resultaat, de ingezette doelen in het zorgplan die met kind en/of ouders/omgeving zijn afgestemd, wordt op eigen inzicht ingezet.
De arts die een opdracht geeft voor een voorbehouden handeling moet ervoor zorgen dat de (schriftelijke) opdracht de volgende punten bevat: naam van het kind, aard van de voorbehouden handeling, frequentie en tijdstip(pen) waarop de handeling wordt uitgevoerd. Naam en paragraaf opdrachtgever, datum, tijd en geldigheidsduur van de opdracht; eventueel aanwijzingen en eventueel afspraken over terugrapportage van de bevindingen.
Om misverstanden te voorkomen, vindt de opdracht schriftelijk plaats of digitaal. In dringende situaties kan hier niet altijd aan worden voldaan en wordt er telefonisch een opdracht verstrekt. In dat geval dient degene die de opdracht aanneemt de opdracht te herhalen, ter controle tijdens het telefonische contact. De opdrachtgever zorgt ervoor dat het schriftelijke uitvoeringsverzoek achteraf volgt. Het schriftelijke uitvoeringsverzoek zorgt wordt opgenomen in het DKD van het betreffende kind.
Het UV betreft een opdracht tot een voorbehouden handelingen. Om miscommunicatie te voorkomen wordt de dosering van de medicatie alleen vermeld op het recept. De bereidende apotheek zorgt voor een medicatieoverzicht/aftekenlijst waarop de actuele dosering vermeld staat en de kinderverpleegkundige de toediening kan aftekenen.
Daarnaast hebben we binnen KinderThuisZorg een medicatiecommissie die betrokken is bij het medicatiebeleid van onze organisatie. Het beleid is erop gericht om het aan geneesmiddelen gerelateerde problemen zoals het aanvragen, verwerken, registeren, bereiden en toedienen te minimaliseren en/of te voorkomen.
Verantwoordelijkheden van de betrokken professionals binnen het medicatieproces in de medicatieketen
Binnen het medicatieproces zijn meerdere professionals en informele zorgverleners betrokken, met elk hun eigen taken en verantwoordelijkheden. Voor een veilig medicatieproces is een goede afstemming tussen alle professionals en informele zorgverleners binnen het medicatieproces belangrijk. De activiteiten en verantwoordelijkheden moeten naadloos op elkaar aansluiten. De kinderverpleegkundigen nemen de verantwoordelijkheid als dit nodig is, om af te stemmen met de andere professionals in de medicatieketen, zodat je met elkaar een sluitende en veilige medicatieketen vormt.
Het kind, de ouder(s) of de wettelijk vertegenwoordiger(s), zijn ervoor verantwoordelijk alle informatie over de actuele medicatie en gezondheidstoestand te geven, die relevant is voor de zorgverlening.
U als kinderarts bent eindverantwoordelijk voor het medicatiebeleid van het kind/de jongere. De kinderarts zorgt voor de registratie en de wijzigingen van het beleid. Bij wijzigingen of staken van de medicatie, stelt u de kinderverpleegkundige van KinderThuisZorg-Nederland en de apotheker op de hoogte. De dosering van het medicijn staat vermeld op het medicatieoverzicht/aftekenlijst en op het recept.
De apotheker is verantwoordelijk voor het veilig leveren en registreren van de medicatie. Dit houdt in dat de apotheker/apotheekmedewerker verantwoordelijk is voor het aanleveren van een actueel medicatieoverzicht en de daarbij behorende toedien- en aftekenlijst.
De kinderverpleegkundigen zijn verantwoordelijk voor het bekwaam zijn in het veilig bereiden, toedienen, registreren en monitoren van de medicatietoediening.
KinderThuisZorg is verantwoordelijk voor het medicatiebeleid binnen de organisatie. Afwijkingen en/of incidenten in het medicatieproces, worden geregistreerd door middel van MIK/MIM-meldingen en op basis daarvan worden verbeteringen in dit proces ingezet, gemonitord en geëvalueerd.
• Er is goede afstemming en onderlinge communicatie tussen alle betrokken partijen. De vele schakels maken het medicatieproces risicovol;
• De activiteiten en verantwoordelijkheden van de verschillende betrokken professionals en/of informele zorgverleners op elkaar aansluiten;
• Er bewustwording is van de risico’s in het medicatieproces waardoor iedere professional en informele zorgverlener tracht deze zoveel mogelijk te voorkomen, in te perken of acceptabel te maken;
• Iedere betrokken professional en informele zorgverlener de verantwoordelijkheid neemt die bij zijn/haar functie hoort;
• Onveilige situaties in de keten tijdig worden gesignaleerd, vastgelegd door middel van MIK-meldingen en besproken.
Een veilig medicatieproces is belangrijk zodat het medicijn uiteindelijk veilig kan worden toegediend. Het medicatieproces omvat het proces vanaf het voorschrijven van het medicijn door u als de behandelend arts tot aan de uiteindelijke toediening en het observeren van het effect van het medicijn.
KinderThuisZorg werkt volgende de de richtlijn ‘Overdracht van Medicatiegegevens in de keten’.
Wanneer medicatie niet aangeleverd wordt volgens het Geneesmiddelen Distributie Systeem, en dus moet worden gepakt en/of worden klaargemaakt door de kinderverpleegkundige, dient er altijd een dubbelcontrole plaats te vinden.
In sommige situaties kan de kinderverpleegkundige ervoor kiezen kind en ouders of informele zorgverlener bekwaam te maken in het uitvoeren van de dubbelcontrole.
Wanneer kind en ouders of informele zorgverlener een aanleertraject volgen voor het zelfredzaam worden in het uitvoeren van een handeling, maakt de kinderverpleegkundige ze ook bekwaam in het uitvoeren van de dubbelcontrole.
Onder middelen en materialen bedoelen we hulpmiddelen die er nodig zijn bij het verplegen en verzorgen van het kind. KinderThuisZorg heeft geen middelen en materialen op voorraad.
De benodigde middelen en materialen voor de thuissituatie moeten op naam van het kind besteld worden bij de leverancier. Middels een machtiging van de kinderarts kunnen de materialen voorafgaand aan het ontslag besteld worden. KinderThuisZorg heeft met verschillende leveranciers in Nederland startpakketten afgestemd voor sondevoedings en infuusmaterialen.
Het aanleren van de medische handeling door het kind, ouder(s) of mantelzorgers.
Omdat het wenselijk is dat kinderen die (langdurig) ziek zijn een zo’n normaal mogelijk leven leiden is het belangrijk om het kind en het gezin vanaf het begin mee te nemen in het toewerken naar zelfredzaamheid zodat zij de zorg zelfstandig kunnen uitvoeren en daarmee zoveel mogelijk eigen regie behouden over hun leven. Let wel dat dit niet in iedere situatie wenselijk is, bijvoorbeeld als een kind kortdurend zorg nodig heeft. Ook kunnen er verstorende factoren aanwezig zijn die belemmerend werken bij het aanleren van de handeling zoals het begripsvermogen van het kind, een taalbarrière of andere redenen.
Er wordt een onderscheid gemaakt in het aanleren van risicovolle handelingen en voorbehouden handelingen.
Als het om een voorbehouden handeling gaat die we aanleren dan is het noodzakelijk dat de kinderarts en/of medisch specialist formeel toestemming geven aan degene die de handeling wil gaan uitvoeren.
FASE 5
Afsluiten van de zorg- en hulpbehoefte
Het afsluiten van de zorg is de laatste fase van het primair proces. Het doel van deze fase is om de dienst-/zorgverlening bij het kind en het gezin vanuit KinderThuisZorg zo correct mogelijk af te sluiten.
De zorg kan om meerdere redenen worden afgesloten
1. De zorgdoelen zijn behaald
De kinderverpleegkundige informeert u als behandeld arts dat de zorg wordt afgesloten en geeft een terugkoppeling over de geleverde zorg.
2. Het kind is 18 jaar geworden
Het kind is 18 jaar geworden en gaat over naar een thuiszorgorganisatie voor volwassenen. KinderThuisZorg volgt hierbij de kwaliteitsstandaard -Jongeren in transitie van de kinderzorg naar volwassenzorg.