Als eerste alle EPA'S afgerond voor de vernieuwde opleiding tot kvkp
Interview met kinderverpleegkundige Carine Bos
Jij hoorde bij de eerste groep collega’s die is gestart met de EPA-gerichte leerroute. Voor iedereen was deze leerroute nieuw, wat betekende dat het ook een soort pionieren was voor jou en jouw collega’s. Hoe heb je dit ervaren?
Samen met de hele groep PIO’s die met de nieuwe leerroute startten, zijn we direct samengekomen en hebben we uitleg gekregen over hoe de opleiding eruit zou gaan zien. Hierdoor was er vanaf het begin al veel verduidelijkt. Daarnaast is KinderThuisZorg altijd heel vooruitstrevend geweest door ook direct een eigen e-portfolio op te zetten, waar bijvoorbeeld veel ziekenhuizen nog vast bleven houden aan het oude portfolio. In de nieuwe opleiding is er meer aandacht voor jouw persoonlijke leerroute en daarmee ook meer aandacht voor de extramurale zorg. Dat het e-portfolio van KinderThuisZorg specifiek is afgestemd op onze setting en op ons leerproces was heel erg fijn en maakte het proces veel gemakkelijker.
Hoe kijk je terug op de opleiding? Wat heeft het jou gebracht?
Ik kijk positief terug op de opleiding. Ik heb in korte tijd heel veel geleerd en wat ik hierbij vooral heel fijn vond, was dat de theorie en de praktijk samen kwamen. Zo kon ik dingen uit de theorie herkennen uit de praktijk en andersom. Ik merk dat ik mij hierdoor op het gebied van klinisch redeneren erg heb kunnen ontwikkelen en de zorg met nog meer zelfvertrouwen kan uitvoeren. Ik heb veel kunnen meenemen uit mijn intramurale stage in het WKZ. Om van dichtbij te zien wat kind en gezin tijdens een opname meemaken, vond ik heel waardevol. Ik merk dat ik nu thuis beter bij kind en gezin kan aansluiten en ik vind het leuk om mijn kennis met hen te kunnen delen.
Hoe was het om de opleiding via KinderThuisZorg te volgen?
De nieuwe opleiding was voor iedereen even wennen. Het was prettig dat de collega’s van Opleiding altijd transparant zijn geweest over de dingen waar zij tegen aan liepen en ons ook actief vroegen om mee te denken en onze ideeën te blijven delen. Er waren altijd korte lijntjes en vragen werden direct uitgezocht en vlot weer teruggekoppeld. Ook voor de collega’s van de kinderwijkteams was de opleiding natuurlijk nieuw, maar doordat er collega’s van Opleiding en Medewerkers zijn aangesloten bij een kinderwijkteam-overleg konden vragen beantwoord worden. Hierdoor was het voor de collega’s relatief makkelijk schakelen. Zoals ik eerder aangaf is KinderThuisZorg direct gestart met hun eigen e-portfolio, wat het afronden van de opleiding in de extramurale setting makkelijker maakte. Ook is het portfolio makkelijk in te zien voor de collega’s die bijvoorbeeld aansluiten bij de voortgangsgesprekken. Als ik nu kijk naar hoe de opleiding voor de nieuwe groep PIO’s eruit ziet, vind ik het leuk om te zien dat onze feedback is meegenomen en hier echt wat mee gedaan is voor de nieuwe groep.
Wat was je leukste/grappigste ervaring gedurende de opleiding?
Persoonlijk vond ik de praktijkdagen op kantoor met de andere PIO’s heel leuk en leerzaam. De praktijkdagen hadden stuk voor stuk allemaal hele leuke, interessante en waardevolle thema’s, waar ik heel veel van heb geleerd. Ze boden net dat stukje extra verdieping wat op school soms miste, omdat daar de lesstof vooral heel breed was en veel op de intramurale zorg gericht was. Omdat we als PIO’s bij verschillende opleiders de opleiding volgden, hadden we allemaal net andere ervaringen. Het was erg fijn om van elkaar te horen hoe de opleiding ervaren werd en waar iedereen tegen aan liep. Ook hadden we een gezamenlijke groeps-app waar we regelmatig onze ervaringen deelden en elkaar konden helpen waar nodig.
Wat wil je PIO’s die de opleiding nog gaan volgen meegeven?
Tijdens de opleiding heb ik gemerkt dat onze organisatie (helaas) nog steeds niet overal bekend is en er soms nog meer vertrouwen moet komen in onze expertise. Ik wil nieuwe PIO’s daarom vooral meegeven dat ze mogen vertrouwen op hun eigen kennis en kunde en vooral deze kennis en kunde moeten blijven delen met hun collega’s, maar ook met zorgprofessionals (in opleiding) buiten KinderThuisZorg. Op deze manier hoop ik dat we altijd van elkaar kunnen bl